'T Wijnhuis Kaiken - Een Argentijns Wijnpareltje

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 09:00

Argentinië staat bekend om zijn adembenemende landschappen, rijke cultuur en natuurlijk zijn uitstekende wijnen. Een wijnhuis dat zich de afgelopen jaren heeft onderscheiden, is Kaiken. Gelegen in de prestigieuze wijnregio Mendoza, combineert Kaiken eeuwenoude wijntradities met moderne technieken om wijnen van topkwaliteit te produceren. In deze blog duiken we dieper in de wereld van Kaiken, bespreken we enkele van hun beste wijnen en geven we een heerlijk bijpassend recept.


Geschiedenis van Kaiken

 

Kaiken werd opgericht in 2001 door Aurelio Montes, een gerenommeerde Chileense wijnmaker. De naam 'Kaiken' is geïnspireerd op de wilde ganzen, 'Caiquenes', die de Andes oversteken tussen Chili en Argentinië. Deze symboliek van verbinding en avontuur is diep geworteld in de filosofie van het wijnhuis. Montes zag het potentieel van de Argentijnse wijnstreek en besloot zijn kennis en ervaring te gebruiken om iets bijzonders te creëren in Mendoza.

De Wijngaarden van Kaiken

 

De wijngaarden van Kaiken bevinden zich in de subregio’s van Mendoza: Luján de Cuyo, Uco Valley en Vistalba. Deze gebieden zijn beroemd om hun perfecte omstandigheden voor wijnbouw, met hoge altitudes, zonnige dagen en koele nachten. Deze unieke terroirs dragen bij aan de complexiteit en de diepte van de wijnen van Kaiken. Elke subregio biedt iets unieks, van de minerale rijkdom van de Uco Valley tot de krachtige expressies uit Luján de Cuyo.

Duurzaamheid en Biodynamische Praktijken

 

Kaiken maakt gebruik van duurzame landbouwmethoden en heeft een sterke focus op biodynamische praktijken. Dit betekent dat ze respect hebben voor de natuur en werken aan het behouden van de biodiversiteit van hun wijngaarden. Ze gebruiken natuurlijke compost, vermijden chemische bestrijdingsmiddelen en volgen de biodynamische kalender voor het planten en oogsten. Het resultaat is een assortiment van wijnen die niet alleen heerlijk smaken, maar ook een minimale ecologische voetafdruk hebben.


Enkele Uitmuntende Wijnen van Kaiken Wines


Kaiken Estate Malbec

 

De Kaiken Estate Malbec heeft een diepe robijnrode kleur en biedt rijke aroma's van rijpe pruimen, viooltjes en subtiele hints van kruiden. De smaak is vol en geconcentreerd, met fluweelzachte tannines en een aangename afdronk van rood fruit en specerijen.

 

"Een uitstekende introductie tot Malbec, met een mooie balans tussen fruitigheid en structuur. Perfect voor bij gegrild vlees of rijke pasta's."

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon

 

Deze premium Cabernet Sauvignon heeft een diepe robijnrode kleur en complexe aroma's van zwarte bessen, kersen, en een vleugje cederhout. In de mond onthult de Ultra Cabernet Sauvignon lagen van donker fruit, tabak en een vleugje vanille, ondersteund door stevige tannines en een lange afdronk.

 

"Een rijke en elegante Cabernet Sauvignon die indruk maakt met zijn diepte en complexiteit. Perfect voor speciale gelegenheden of om te combineren met luxe gerechten."

Kaiken Terroir Series Torrontés

 

De Kaiken Terroir Series Torrontés heeft een lichtgele kleur met gouden reflecties. In de neus komen intense aroma's van jasmijn, rozenblaadjes en citrusvruchten naar voren. De smaak is fris en levendig, met een perfecte balans tussen zuurgraad en fruitigheid.

 

"Een verfrissende en aromatische witte wijn, ideaal voor zomerse dagen of als aperitief. Combineert uitstekend met zeevruchten, salades en lichte Aziatische gerechten."

Kaiken Sparkling Brut

 

De Kaiken Sparkling Brut heeft een heldere, lichtgele kleur en een fijne mousse. Het aroma is fris en fruitig, met tonen van groene appel, citrus en een vleugje toast. De smaak is levendig en verfrissend, met een evenwichtige zuurgraad en een droge afdronk.

 

"Een elegante en sprankelende wijn die elke feestelijke gelegenheid bijzonder maakt. Perfect als aperitief of om te combineren met lichte voorgerechten."

Kaiken Nude Rosé

 

De Kaiken Nude Rosé heeft een prachtige zalmroze kleur en een uitnodigend aroma van aardbeien, frambozen en rozenblaadjes. De smaak is fris en licht, met tonen van rood fruit en een verfrissende zuurgraad.

 

"Een verfrissende en fruitige rosé die perfect is voor warme zomerdagen. Heerlijk bij salades, lichte pasta's en gegrilde vis."


Aurelio Montes, de beroemde Chileense wijnmaker en oprichter van het wijnhuis Montes, besloot in 2001 zijn passie voor wijnbouw over de Andes naar Argentinië te brengen. Dit leidde tot de oprichting van Kaiken, genoemd naar de wilde 'Caiquenes' ganzen die tussen Chili en Argentinië migreren. Met zijn uitgebreide kennis en innovatieve technieken, gecombineerd met het unieke terroir van Mendoza, heeft Montes Kaiken omgevormd tot een topwijnhuis. Een leuk weetje: Montes inspecteert zijn wijngaarden vaak per helikopter, wat hem een uniek perspectief geeft op de groei en zorg van de druiven. Deze grensoverschrijdende samenwerking resulteert in wijnen die de perfecte mix zijn van Chileense finesse en Argentijnse rijkdom. Bekijk hier alle wijnen van Montes & Kaiken!


Gegrilde Ribeye met Chimichurri

Gegrilde Ribeye met Chimichurri

Ingrediënten

  • 2 ribeye steaks
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Chimichurri

  • 1 kopje verse peterselie, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kopje rode wijnazijn
  • 1/2 kopje olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel rode pepervlokken
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Meng alle chimichurri-ingrediënten in een kom. Breng op smaak met zout en peper en laat 30 minuten staan.
  2. Kruid de steaks met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grillpan op hoog vuur.
  3. Grill de steaks 4-5 minuten per kant voor medium-rare, of naar wens.
  4. Laat de steaks een paar minuten rusten. Serveer met chimichurri.

Wijnsuggestie

Deze ribeye is perfect met een glas Kaiken Ultra Malbec. De rijke smaak van de wijn past goed bij het vlees en de pittige saus.


Kaiken is meer dan alleen een wijnhuis; het is een weerspiegeling van de passie, traditie en innovatie die de Argentijnse wijnbouw zo bijzonder maken. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of net begint aan je wijnreis, de wijnen van Kaiken bieden een ervaring die je niet wilt missen. Proost op een ontdekkingstocht door de Argentijnse wijnwereld met Kaiken!

 

Bent u benieuwd naar onze selectie prachtige Kaiken wijnen?  Bekijk alle wijnen hier!