Witte Asperges met Eiersaus - De Perfecte Wijn erbij?

Gepubliceerd op 14 april 2024 om 12:00

Met de komst van de lente begroeten we ook de terugkeer van de asperge, de koningin van de seizoensgroenten. Wat is er nu beter dan deze te combineren met een verfijnde wijn? De keuze van de wijn is cruciaal, omdat deze de subtiele smaken van de asperge moet ondersteunen zonder te overheersen. Een uitstekende match is de Nieuw-Zeelandse Pinot Gris van Misty Cove.


Waarom kiezen voor Pinot Gris van Misty Cove?

De Misty Cove Estate Pinot Gris staat bekend om zijn harmonie en balans, met rijke tonen van meloen, peer en mandarijn, afgerond met een lichtzoete afdronk. Deze volle, sappige wijn met een lange afdronk sluit naadloos aan bij de subtiele smaken van asperges. De frisheid van de wijn benadrukt de rijkdom van het gerecht en zorgt ervoor dat elke smaakcomponent zijn plek vindt in een perfecte smaakbalans. Serveer deze wijn gekoeld, tussen de 8 en 10°C, om zijn volledige potentieel te benutten.

Wist je dat?

Asperges bekend staan als de 'koningin van de groenten' en een rijke geschiedenis hebben? Deze elegante groente was al geliefd bij de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen vanwege zijn unieke smaak en vermeende gezondheidsvoordelen. Interessant is dat asperges een van de weinige groenten zijn die volledig ondergronds groeien en pas geoogst worden als ze boven de aarde uitkomen, wat bijdraagt aan hun delicate smaak. Elk voorjaar wordt het aspergeseizoen in Nederland feestelijk geopend, waarmee de speciale status van deze groente wordt benadrukt.

Het recept: Witte Asperges met Eiersaus

Ingrediënten:

  • 1 kilo witte asperges
  • 3 eieren
  • 2 ansjovisfilets in olie
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 citroen (voor sap en garnering)
  • Enkele takjes dille
  • ½ kopje extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

 

Bereidingswijze:

  1. Eieren koken: Kook de eieren 8 minuten, schrik ze af onder koud water, pel ze en halveer ze. Druk de dooiers door een zeef en meng met het sap van een halve citroen. Voeg al roerend langzaam de olijfolie toe tot er een gladde saus ontstaat.

  2. Saus bereiden: Hak de helft van het eiwit fijn en voeg dit samen met de kappertjes en fijngehakte ansjovis toe aan de saus. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra citroensap.

  3. Asperges koken: Schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Kook ze in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn, ongeveer 8 minuten. Serveer de asperges warm of laat ze afkoelen en serveer ze met de eiersaus.

  4. Garnituur: Garneer met verse dille voor een extra frisse toets.