Pasta Vongole - Met een hint vanuit Italië

Gepubliceerd op 12 mei 2024 om 08:00

Een bord vol met de smaken van de zee, verweven met de verfijnde aroma's van Italiaanse wijnen, is meer dan zomaar een maaltijd; het is een belevenis, een reis die begint in de glinsterende wateren van de Middellandse Zee en eindigt in de rustige wijngaarden van Italië. Vandaag nemen we je mee op deze culinaire reis met een klassiek recept voor Vongole Pasta, perfect gecombineerd met de frisse en fruitige tonen van de Sacchetto Pinot Grigio delle Venezie L'Elfo.


Vongole Pasta

Vongole, of venusschelpen, zijn de sterren van dit gerecht. Hun zilte zoetheid benadrukt de diepe, rijke smaken van de zee. Hier leer je hoe je deze Italiaanse klassieker kunt bereiden:

Ingrediënten

  • 400 g linguine of spaghetti

 

  • 1 kg verse venusschelpen, goed gewassen

 

  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt

 

  • 1 kleine rode chilipeper, fijngehakt (optioneel voor extra pit)

 

  • 200 ml droge witte wijn (Sacchetto Pinot Grigio delle Venezie L'Elfo is hier perfect voor)

 

  • Een handvol verse peterselie, fijngehakt

 

  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie

 

  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereidingswijze

  1. De pasta koken:
    Breng een grote pot licht gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Giet af en bewaar wat kookvocht.

  2. De Vongole bereiden:
    Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak tot de knoflook goudbruin is. Voeg dan de venusschelpen toe, gevolgd door de witte wijn. Dek de pan af en laat de schelpen 5-7 minuten stomen tot ze open gaan. Verwijder en gooi gesloten schelpen weg.

  3. Combineren:
    Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met de Vongole. Als de pasta te droog is, voeg wat van het bewaarde kookvocht toe. Bestrooi met verse peterselie, breng op smaak met zout en peper en meng goed.

  4. Serveren:
    Verdeel de pasta over de borden, zorg ervoor dat de Vongole gelijkmatig verdeeld zijn. Besprenkel met wat extra vierge olijfolie en serveer direct.


Sacchetto Pinot Grigio delle Venezie L‘ Elfo

Om dit gerecht af te maken, is de keuze van de juiste wijn essentieel. De Sacchetto Pinot Grigio delle Venezie L'Elfo, met zijn lichte en frisse karakter, is de perfecte begeleider. Deze wijn uit de regio Veneto staat bekend om zijn delicate aroma's van wit fruit zoals peren en groene appels met een hint van citrus en bloemige noten. De levendige zuurheid en fruitige smaken vormen een verfrissend tegenwicht voor de zilte zoetheid van de Vongole en maken elke hap en slok tot een harmonieus geheel.